ZELENINOVO-OVOCNÝ DEN

ZELENINOVO-OVOCNÝ DEN

Jak už z názvu vyplývá, jedná se o den postavený na konzumaci zeleniny a ovoce.

Proč a jak často bychom jej měli zařadit?

Cílem tohoto dne je odlehčit trávení. Tělo totiž spotřebovává velké množství energie právě na trávení potravy.

Příklad, který jistě všichni známe…

Pokud si rádi dopřejete pořádný oběd jako vepřo-knedlo-zelo, tak to určitě sami cítíte. V tomto jídle je nejen velké množství energie, ale také je složeno (ve velké míře) ze všech tří makroživin.

Tuky, cukry, bílkoviny. Každá z nich se však v těle tráví pomocí jiného trávicího enzymu. V těle tak vznikne těžce stravitelná směs, kterou následně trávíme velice dlouho a k tomuto procesu potřebujeme velké množství energie. Lidem, kteří mají trávení oslabeno, může být po takovémto jídle i opravdu těžko.

Jak už jsme si řekli, tělo spotřebovává energii k trávení, někteří se možná už setkali s tzv. termickým efektem.

Co je termický efekt?

Jednoduše řečeno… jedná se o energii potřebnou k trávení, vstřebávaní a zpracování přijaté potravy. Termický efekt se odhaduje v průměru na 10-15 % z celodenního energetického výdeje a jeho hodnota je závislá na množství požitého jídla, jeho konzistenci a složení.

Nejnáročnější složkou potravy na trávení jsou bílkoviny, u kterých se můžeme dostat až na hodnotu 30 % na 100 % přijaté energie z bílkoviny. Těchto 30 % je ztraceno jako teplo v metabolických procesech.

Bílkoviny 25 – 30 %

Tuky 2 – 3 %

Sacharidy 5 – 10 %

Bílkoviny mají však v jídelníčku naprosto nezastupitelnou roli, a pokud hubnete, jsou naprosto nenahraditelnou a efektivní složkou redukčního jídelníčku. Mají velkou sytící schopnost. O bílkovinách a taky o tom, proč se bez nich neobejdeme, se ale budeme bavit až v dalších článcích. Vraťme se zpět k zeleninovo-ovocnému dni.

Hlavní výhoda zeleninovo-ovocného dne…

Nespornou výhodo takto odlehčeného dne je přísun energie. Čím větší je podíl šťáv k pevné stravě, tím jednodušší je to pro naše trávení. Pokud Vám to problém nedělá, můžete si zvolit rovnou variantu dne na šťávách. Je velice efektivní.

Šťávový půst ≠ půst

Určitě jste slyšeli o šťávových půstech a jejich benefitech na naše zdraví.  Jen pro upřesnění, o půst jako takový se ale nejedná. Při půstu se pije pouze voda. Šťávy, i když velice jednoduše stravitelné, udržují v činnosti trávicí trakt. U půstu samotného se po třech dnech trávení zastavuje a tělo čerpá energii ze zásob, tedy samo ze sebe. Půst jako takový, je už vyšší level, ke kterému je nutno dojít postupně.

A tou postupnou cestou mohou být právě zeleninovo-ovocné dny.

Taková to očista, by se dala brát jako jakési krátkodobé přerušení běžného způsobu stravování za účelem podpory posílení a regenerace organismu. V období, kdy svému tělu odlehčíme od konzumace hůře stravitelných potravin, mu poskytneme prostor intenzivněji čistit a dáme mu tak možnost si trochu odpočinout. Z dlouhodobého hlediska pak touto cestou získáváme vyšší úroveň energie, zlepšení trávení, zlepšení spánku, podporu imunity a projasnění pokožky.

A teď už konečně… Jak může takový den vypadat?

Ráno, tak jako každý den, by bylo vhodné začít vodou s citrónem nebo pro otrlejší s himalájskou solí. Pitný režim je důležitý během celého dne. Vhodné je zařadit i bylinné čaje.

A pak už je to na každém z Vás. Záleží, v jakém množství jste zvyklí konzumovat ovoce a zeleninu…

Pro ty, co začínají a moc zeleniny běžně ve stravě nemají…

Z důvodu velkého množství vlákniny během dne, je vhodné postupovat pomaleji a nahradit část syrové zeleniny zeleninou vařenou, dušeno či pečenou… ulehčíme si tím její trávení. Je vhodné zařadit zeleninové polévky, případně přidat pečené batáty či brambory.

Pro ty, co se zeleninou problém nemají…

Pokud jste zvyklí zeleninu konzumovat, neměla by Vám dělat problém a můžete si tam zařadit více syrové stravy.

Ovoce, kolik a kdy?

Ovoce si v tento den můžeme dopřát klidně i více, avšak i tak bychom to neměli úplně přehánět. Lépe jej zařazovat dopoledne ke snídani, dopolední svačině, případně i odpolední. Pozor si dávejme u ovoce sušeného, které je zbaveno vody. Člověk tak má tendenci jej jíst ve větší míře. Větší množství sušeného ovoce by nám tak zbytečně vyhazovalo hladinu inzulínu v krvi.

Pokud odšťavňujeme…

Pokud jste zvolili den na šťávách, šťávy pijeme v průběhu celého dne, tak jak máme hlad. Avšak pomalu a vždy mezi jednotlivými šťávami pijeme dostatek vody. Šťáva by se měla pořádně promísit se slinami, aby se tak vyplavily trávicí enzymy už v ústech. Kombinace zeleniny a ovoce 80:20… kdy 80 % tvoří složka zeleninová, 20 % složka ovocná… Pokud můžete, končit den bychom měli šťávou čistě zeleninovou. Výbornou volbou je mrkev, která je sama o sobě dostatečně sladká doplněná o jinou libovolnou zeleninu či bylinku.

Smoothie?

Stejně tak jako na šťávách můžeme strávit celý den na smoothie. Mají lepší sytící schopnost vzhledem k množství vlákniny. Zásady jsou obdobné jako u šťáv… Dopoledne je vhodné volit ovocné smoothie s listovou zeleninou a v pozdějších hodinách zvyšovat podíl zeleniny a snižovat množství ovoce. Stejně jako šťávu, tak i smoothie pijeme (jíme) pomalu a vždy promísíme důkladně se slinami ještě před tím, než jej pošleme do žaludku.

Pár slov závěrem…

Vždy se říká, poslouchejte své tělo. Pokud Vám však ale říká, běž do McDonaldu, dej si zmrzlinu, kup si hranolky, tak k Vám ale moc upřímné není. Poslouchat se ho můžete naučit, až se zbavíte závislosti na cukru, na smažených polotovarech… až začnete jíst rozumně, zdravě. Toho nedocílíte ničím jiným, než změnou jídelníčku, ke které můžete připojit i takovýto jeden den v týdnu.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.